Feldenkrais και διατροφικές διαταραχές

 

Έρευνα: Θεραπευτική επίδραση της μεθόδου Feldenkrais (Awareness Through Movement)* στις διατροφικές διαταραχές.

Βασισμένη στην κινητική – παιδαγωγική έννοια της μεθόδου Feldenkrais και στην διαπίστωση ότι υπάρχει  διαταραγμένη αντίληψη του σώματος σε ασθενείς με διατροφικές διαταραχές, αυτή η έρευνα στοχεύει στην μελέτη των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της μεθόδου Feldenkrais, “Awareness Through Movement” σε ασθενείς με διατροφικές διαταραχές.
Δεκαπέντε άτομα με διατροφικές διαταραχές από το  νοσοκομείο συμπεριφορικής ιατρικής  Roseneck αξιολόγησαν, μέσω ερωτηματολόγιου με βάση κλίμακες σχετικές με την σωματική αυτοεκτίμηση τα συναισθήματα και τις διατροφικές διαταραχές, διάφορες πλευρές της διαταραχής τους πριν και μετά την συμμετοχή τους σε μαθήματα της μεθόδου Feldenkrais διάρκειας εννέα ωρών.
Τα στοιχεία αυτών των ασθενών συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου επίσης 15 ατόμων με διατροφικές διαταραχές που δεν συμμετείχαν στα μαθήματα.  Οι συμμετέχοντες στην ομάδα Feldenkrais έδειξαν αυξημένη ικανοποίηση αναφορικά με τις προβληματικές ζώνες του σώματός τους και την υγεία τους καθώς και σχετική αποδοχή και οικειότητα με το σώμα τους.
Άλλα αποτελέσματα ήταν πιο αυθόρμητη, ανοιχτή και με αυτοπεποίθηση συμπεριφορά, η μείωση αισθημάτων ανικανότητας και μείωση της επιθυμίας για επιστροφή στην ασφάλεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, πράγμα που δηλώνει την αυξημένη αίσθηση του εαυτού, αυτοπεποίθηση και μια γενική διαδικασία ωρίμανσης της όλης προσωπικότητας. Το αποτέλεσμα δείχνει την θεραπευτική αποτελεσματικότητα της μεθόδου Feldenkrais σε ασθενείς με διατροφικές διαταραχές στο πλαίσιο ενός συνδυασμένου θεραπευτικού προγράμματος.

* Awareness Through Movement (μεταφρ.  Συνειδητοποίηση μέσω της κίνησης) ονομάζονται τα ομαδικά μαθήματα της μεθόδου Feldenkrais

Πηγή: http://iffresearchjournal.org/es/system/files/9UweLaumerEnglishpdf.pdf

 

on 17 Οκτωβρίου 2017